A fenti képet inspirációnak szánjuk a
Nyálacsorgó Konzumidióta
egyetemes karakterének megalkotásához.

A Tesco-jelenség

Sokan vásárolnak ott.
De azok közül, akiket megkérdezünk hogy miért, sokan kényszeredett mosollyal adják elő kifogásaikat: Közel van, olcsó, itt "minden van egyhelyen", satöbbi.
Pedig tudják hogy rengeteg probléma van az áruk minőségét vagy az akciókat illető információk közérthetőségét illetően. Meg a dolgozók munkakörülményei...
Azt is tudják, hogy az "olcsó" áruk importja miatt a helyi termelők tömegei váltak földönfutókká.
Azt is tudják, hogy a Tesco nagyban hozzájárult azoknak a termékeknek az importálásához, (főleg élelmiszereknek) amelyeket memrégiben az ország még exportált.
A különlegesen aggresszív üzletpolitikája rányomja a bélyegét a vásárlókkal való viszonyra is és ezt is érzik nap mint nap.

De talán arra kevesebben gondolnak, hogy minden a Tescóban elköltött fillér egy érvágás a helyi, az országos, de az európai gazdaságon is. Ráadásul a Tescoban hagyott pénz nemcsak az országból kerül ki, hanem még az Európai Unióból is.

Tényleg ENNYIRE szegények vagyunk?

2010. szeptember 20., hétfő

Kell-e Tesco Miskolcon?

Egy diskurzust szeretnénk elindítani a Tescoval kapcsolatban.

Arra keresünk választ, hogy jó-e, és kinek jó a Tesco.
Hogy milyen hatással van a szűkebb és tágabb helyi termelésre, kereskedelemre.
Mennyiben változtatja meg a helyi fogyasztói szokásokat?
Milyen a kapcsolata a beszállítókkal?
Hogyan illeszkedik a környék hagyományos kereskedelmi arculatához?
Van-e hatásal a környék kereskedelmi struktúrájára, és milyen ez a hatás?
A nyitvatartási órák mennyire harmonizálnak a vásárlók és a dolgozók szociális és családi életével?


5 megjegyzés:

  1. Tehát várom azoknak a látogatóknak a véleményét, történeteit, akikre valamilyen hatással van a Tesco, és úgy érzik hogy szívesen megosztják másokkal is.

    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Azzá leszel, amit eszel, amivel táplálod a tested, lelked. A tested tápláléka a lelkedé is. Nem véletlen az állatok megölésével kapcsolatos rituálé a mohamedánoknál. Egy barátom mondta, hogy amikor vegetárianusok voltak, nem volt halálélményük, nem ettek halált, nem ettek halott állatot. Még a mai modern, már minden hagyománytól, letisztult tudástól megfosztott medicina is hangsúlyt fektet az ún. helyes táplálkozásra.
    Vajon mi magyarok, tudjuk-e mivel etetnek minket a Tescoban? Tudjuk-e , mit vásárolunk meg néhány forinttal olcsóbban? Nézzünk végig egy átlagos család bevásárló kosarát, mi van benne? mit esznek a gyerkeink? A génbotrányokról elhíresült Danone termékeket??? A hormonkezelt állatok húsát? Az eredeti ízétől rég megfosztott dobozos tejet? A zsebkendőnyi területen tartott, napfényt soha nem látott tyúk tojása hogyan adja át a termékenység üzenetét?
    Szerencsére, az ország éled és tudatosul. Egy Miskolc melletti faluban a főtéren kemencét készítenek, hogy mindenki megsüthesse ott a kenyerét. Egyre nyilvánvalóbbá válik, és egyre hangosabban beszélünk róla, hogy Magyarország nem Európa élelmiszer szemetének lerakóhelye.
    Jó lenne látni azt, hogy minden faluban van kemence, hogy minden falusi házban tartanak disznót, tyúkot, hogy mint hajdanán, a városiak 'lejárnak' falura enni.
    És akkor a Tesconak sunnyogva a kertek alatt ki kell majd vonulni Miskolcról. A felsőzsolcai árvizet okozó társaival együtt.

    VálaszTörlés
  3. Gandhi úgy kapta vissza az angoloktól Indiát, hogy azt mondta nekik: adjátok nekem vissza az országomat. Ezután az indiaiak nem vásároltak több angol terméket. Nekünk is valahogy így kellene visszafoglalni Magyarországot. Egyszerűen nem vesszük meg tőlük, mert azzal magunkat adjuk el.

    VálaszTörlés
  4. A sör tényleg drága a teszkóban - nem is ott veszem. Jó tokaji bort pedig olcsón lehet venni a Praktiker bejáratánál. A pálinkát újabban magunk főzzük - hála a kormányunknak ... Isten áldja meg őket mindkét kezével!

    VálaszTörlés
  5. Jó érzésű ember nem jár Tescoba! Ez a kizsákmányoló, rabló intézmény tökéletesen megvalósítja a jelenkori rabszolgatartást...
    Ha kilopják az egyik zsebedből az értékeidet, nyugodtan tartsd oda a másik zsebedet is, az is üres lesz!

    VálaszTörlés